Dirigent: Enrique López-Cortón

Enrique López-Cortón werd in 1969 geboren in La Coruña (Spanje). Hij begon zijn muzikale opleiding toen hij 7 jaar was. Nadat hij zijn diploma pianoleraar gehaald had (B.Mus), verhuisde hij naar Barcelona om er te studeren bij Assumpta Coma en David Padrós. Aldaar behaalde hij aan het Conservatorio de Badalona het masterdiploma piano (M.Mus).

In Barcelona begon hij ook met zanglessen en koordirectie bij Manuel Cabero en Mireia Barrera. In 1999 kreeg hij een beurs van de gemeente La Coruña, waardoor hij een postdoctorale cursus koordirectie kon volgen aan het Sweelinck Conservatorium van Amsterdam bij Jos Vermunt. Later studeerde hij middeleeuwse chant en polifonie bij dr. Rebecca Stewart aan de Schola Cantorum Brabantiae in Tilburg, en zang bij Paula de Wit, Xenia Meijer en Claron McFadden.

Op het gebied van het gregoriaans heeft Enrique zijn sporen verdiend bij de Schola Pinensis in Barcelona onder leiding van Jordi Sacasses en de Schola Cantorum Amsterdam onder leiding van Eugeen Liven d’Abelardo.

Als orkestdirigent is Enrique voornamelijk autodidact, hoewel hij ook lessen volgde bij Salvador Mas, Jorma Panula en Jurjen Hempel. Hij werkte o.m. met het Noord Nederlands Orkest, het Nationaal Symfonisch Kamerorkest en het Promenade Orkest, en ook met barok orkesten op authentieke instrumenten zoals Concerto d´Amsterdam en The Northern Consort.

Enrique López-Cortón is grondlegger en dirigent van Capella Sancta Maria, een professioneel vocaal ensemble, gespecialiseerd in Spaanse renaissancepolyfonie. Hij is ook dirigent van het Ralph Sordo (Amsterdam) en Estrivo Kamerkoor (Utrecht) en dirigeert projecten met andere ensembles zoals Tout venant en Tien Vocaal Ensemble.

Als freelance zanger heeft hij opgetreden met het Bachkoor Holland (Naarden) en meer recent met Studium Chorale (Maastricht) en Cantatrix (Leeuwarden).

Sinds 13 februari 2020 is hij dirigent bij De Amsterdamse Bachvereniging.